Näset Holiday NEIPA

Nytt år - ny NEIPA

Nästan ett halvt kilo humle till ca. 19 liter öl är ju helt galet egentligen men NEIPA är gott och värt varenda krona! Men visst förstår man varför priset är högre på denna typ av öl när man bryggt dem själv.

21l batch

6,0kg Pilsner Malt
0,7kg Havreflingor
0,5kg Vete
0,25kg Melanoiden

Inmäskning med 25l vatten (5g mjölksyra, 4g kalsiumklorid, 4g kalsiumsulfat)

Mäskning 67 grader 70min
Mäskning 78 grader 10min
Sparge med 5l mäsk från separat BIAB
(Ingen protafloc!)

Då min Braumeister 20l inte klarar mer än 6kg så körde jag även BIAB med 2kg av basmalten (alltså 2kg av 6kg) i en gryta brevid med 8l vatten på 67c. Efter att påsen lyfts bort återstod 5l mäsk som jag spargade maltbädden i Braumesitern med.

Kok 60min (borde gå att köra med lite mindre vatten och kortare kok för denna typ av öl)

3g Eldorado (60min). [Bara lite lite...]
30g Citra (10min)
30g Mosaic (10min)
17g Eldorado (10min)
30g Mosaic (Flameout 15min hopstand)
20g Citra (Falmeout 15min hopstand)
<-Kylning->
40g Mosaic (Flameout kylt t 78c 15min hopstand)
80g Citra (Falmeout kylt t 78c 15min hopstand)

1pkt flytande London Fog Ale jäst (White Labs WLP066). Förkultur 1l vatten + 1,2dl DME (18h).

Torrhumling efter 3 dagar (peak jäsning):
70g Citra

Torrhumling efter 7 dagar:
60g Citra
60g Belma

[Ingen kallkrasch utan bara snabbt kylt till ca. 8c innan tappning]

OG: 1,068
FG: 1,014
IBU: 74
ABV: 7,3%

Noterat: Väldigt bra och totalt sett den öl jag är mest nöjd med så här långt! Persika och blommor. Balanserad beska. Stark utan att vara spritig. Svårt att förstå att den kan vara drickfärdig på bara 10-12 dagar.

Show Comments