Tidigare har jag kört med en pH-stabilisator (http://shop.humle.se/tillsatser/vattenjustering/ph-stabilisator-52-113-g-4-oz) vid varje bryggning. Efter att ha läst på lite var det dock dags för det oundvikliga, nämligen att justera vattnet.
Malmö Vatten Juli 2014
Ca Mg Na SO4 Cl HCO3
33 6.8 36 37 0.04 120 (mg/l)
Vald målprofil Brun Water Pale Ale 1.6 (https://sites.google.com/site/brunwater)
Ca Mg Na SO4 Cl HCO3
140 18 25 300 55 110 (mg/l)
Skillnad per 10liter vatten fick jag då till
3.5g Gypsum (CASO4)
1.9g Epsom Salt (MgSO4)
1.1g Calcium Chlorid (CaCl)
Så vid en normal BIAB bryggning med 23l inmäskningsvatten så adderar jag 8g CASO4, 4g MgSO4 och 2,5g CaCl.
Resultat blir riktigt bra och speciellt humlen verkar ta bättre efter justeringen. Minimalt med arbete som är väl värt mödan.